Sabancı Üniversitesi SUCool Ön Kuluçka Programı'na seçilen girişimler

Sabancı Üniversitesi Girişimcilik Merkezi SUCool’un Ön Kuluçka Programı'nın 2025-1 dönemi, 38 girişim ekibi ve 25’in üzerinde girişimci adayı ile başladı. Erken aşama girişimcileri desteklemek amacıyla yürütülen programda girişimciler, önümüzdeki üç ay boyunca kapsamlı eğitimlerin yanı sıra uluslararası mentorluk görüşmeleri, prototipleme olanakları ve yatırımcı hazırlık süreçlerinden yararlanacak.
Girişimlerden öne çıkanlar
10Fold: Bireylerin ve kurumların üretkenliğini 10 kata kadar artırmayı hedefleyen 10Fold, otonom yapay zeka destekli uygulamalar geliştiriyor.
88Miles: Sanal gerçeklik destekli bir dijital sanat galerisi olan girişim, 88VR Art Center ile çağdaş sanat eserlerine ev sahipliği yapıyorken, sanatçılara eserlerini üç boyutlu ortamda sergileme imkânı da sunuyor. Ziyaretçiler, VR gözlükleriyle dünyaca ünlü sergileri ve sanatçı işlerini etkileşimli olarak keşfedebiliyor.
Agripoli: Sürdürülebilirlik odaklı malzeme teknolojisi girişimi olan Agripoli, tarımsal atıklardan çevre dostu biyoplastik granül hammadde üretiyor.
Airvision: Derin teknoloji karar destek sistemi Airvision, gözün ön segmentiyle, sistemik ve mental hastalıkları erken tespit ediyor.
Callistack: Yönetim platformu Callistack, sesli yapay zeka asistanları geliştiren ajanslara yönelik, hızlı demo oluşturma ve kolay ödeme altyapısı sağlıyor.
Chargify: SaaS çözümü Chargify, elektrikli araçlar, şarj istasyonları ve güneş panellerini tek bir bulut tabanlı platformda yapay zekâ destekli olarak entegre şekilde yönetiyor.
HYVO: Enerji teknolojisi girişimi HYVO, hidrojeni temiz bir yakıt olarak kullanarak şebekeden bağımsız ve sürdürülebilir DC elektrik enerjisi üretiyor.
Journy: Yapay zeka destekli bir mobil uygulama Journy, haftalık günlük tutma, senkronize edilmiş günlük ve tekrarlayan hedef takibi ve medya geçmişini kullanımı kolay bir takvim arayüzünde birleştiriyor.
Loraguard: Akıllı haberleşme ağı ve acil durum yönetim platformu LoRaGuard, yangın ve deprem gibi krizlerde operasyon birimlerince bilgi akışını ve kırsal alanlarda grup içi iletişimi kesintisiz sürdürüyor.
Oyunmu: Mental sağlık uygulaması OyunMu, yalnızlık hissini azaltırken sosyal bağları güçlendiriyor. Bu bağlamda girişim, bireylerin iletişim becerilerini oyunlarla geliştiriyor.
Qualitas: Denetçileri ürünlerle buluşturan Qualitas, uzmanlık ile ihtiyaç arasında hızlı, güvenilir ve etkili bir köprü kuruyor.
Progressus AI: Girişim, güncel teknolojileri kullanarak video analizi alanında yapay zeka çözümleri sunuyor. Progressus AI'ın çözümleri arasında yapay zeka video analizi ve gözetim zekası Specula, yapay zeka destekli kişi sayacı Census, yapay zeka destekli izinsiz giriş ve sınır geçişi algılama çözümü Securis ve yapay zeka destekli acil durum senaryosu yardımı Vigiles yer alıyor.
Trizmatik: Girişim, TRIZ ile yaratıcı yapay zekayı birleştirerek, ürün geliştirme, imalat süreçleri, endüstriyel Ar-Ge ve inovasyona dönük çözümler sunmayı hedefliyor.
Tyr: Yapay zeka destekli hukuki asistan Tyr, avukatlar için kapsamlı hukuki araştırmalar yapabiliyor, hukuki belgeler taslağı oluşturabiliyor ve risk değerlendirmeleri gerçekleştirebiliyor.
Vynls: Kullanıcıların her şarkıyı kişisel anılarıyla eşleştirmesini sağlayan Vynls, bunu benzersiz bir dijital unboxing deneyimiyle gerçekleştiriyor.
Programın yeni dönemine katılan tüm girişimleri Sucool'un web sitesi üzerinden incelemek mümkün.
SUCool’un Ön Kuluçka Programı neler sunuyor?
SUCool, bu dönemde seçilen girişimlerin yüzde 40’ının kadın kurucu ortaklı olduğunu belirtti. Programa seçilen projeler yapay zekâ, sağlık teknolojileri, çevreci malzeme üretimi ve enerji verimliliği gibi alanlarda yoğunlaşıyor. İstanbul’a ek olarak; Adana, Ankara, Aydın, İzmir, Kocaeli gibi şehirlerden girişimler de programda yer aldı. Ayrıca ABD’nin Houston ve New York gibi önemli girişimcilik merkezlerinde yaşayan girişimciler de hibrit yürütülecek programa dahil oldu.
SUCool, bu dönemde ABD merkezli The Venture Mentoring Team (VMT) ile yaptığı iş birliği ile dikkat çekiyor. Bu yapı sayesinde, girişimler Boston, Silikon Vadisi ve New York gibi merkezlerden deneyimli mentorlarla eşleşiyor. Programa katılan girişimlerin 8 hafta sürecek hibrit eğitim oturumlarıyla problem tanımı, müşteri geliştirme, MVP oluşturma, yatırımcı sunumu gibi konularda çalışacağını belirtelim.
Programı tamamlayan girişimler, Sabancı Üniversitesi Çekirdek Yatırım Fonu tarafından değerlendirilecek. Buna ek olarak girişimler, Sabancı Üniversitesi Inovent A.Ş.’nin BiGG3INN adıyla resmi uygulayıcı kuruluşu olduğu TÜBİTAK BiGG 2025-2 çağrısına yönlendirilecek. BiGG desteğini kazanan ekiplerin TÜBİTAK BiGG fonuna verecekleri yüzde 3 hisse karşılığında 900 bin TL yatırım alacağı da belirtiliyor.